VRAAG 50

Dat was de vraag in het kwisboek! En wat een prachtige stukjes hebben wij binnen gekregen! Uiteraard snappen wij dat deze teksten in het heetst van de strijd geschreven zijn dus wij gaan nu niet muggeziften over taal,- of stijlfouten.
Veel leesplezier!

26 Per consumptie wiezer
Klarenbeek. Afgelopen vrijdag ging de lang verwachte wiesneuzenkwis van start. Lang gonsde het in
het dorp Klarenbeek van de geheimzinnige codes en aanwijzingen. Foto’s werden gemaakt en
bijzondere voorwerpen werden verzameld. Klokslag 19.00 uur konden de vragen worden opgehaald
waar de 38 teams mee aan de slag gingen.
Er waren 10 categorieën met verschillende onderwerpen. Zo moeten er liedjes gezongen worden.,
boodschappen voor €1,46 en orde kranten uitgeplozen. De teams gingen aan de slag met pruiken,
muziek instrumenten. Jong en oud werd ingeschakeld om op tijd de antwoorden bij elkaar te
sprokkelen. Google en de telefoon maakte overuren.
Team “per consumptie wiezer” had haar hoofdkwartier aan de Oudhuyzerstraat waar alle taken
werden verdeeld. 6 laptops, en 8 waren nodig om het team bij te staan. Filmpjes van sport prestatie
klonken door de ruimte naast een pracht gezongen “Boer wat zeg je van mijn kippen”. Een oud
inwoner uit het dorp werd ingevlogen om alle koeienrassen te benoemen. Felle discussies werden
gevoerd over wie de prijzen wonnen tijdens de olympische spelen in 1996. Rond de klok van 22.10
uur werd door alle teams muziek gemaakt in de Nederlands hervormde kerk muziek gemaakt en
rond 22.30 werden 2 teamleden verwacht in het MFC voor nog een opdracht. Alle opdrachten
werden bijgehouden op een score bord.
Deze dorpskwis is een succes. Onder het genot van de nodige consumpties en borrelnootjes werd het
een geslaagde avond.
Men kijkt uit naar de uitslag die op 21 september plaatsvindt tijdens een feestelijke avond in het MFC

7 De Oranjes
KWARTETTEN IN CARNAVALSKLEDING
Een kijkje in het boek van de Oranje’s
Met zevenendertig concurrenten de antwoorden in de hooiberg zoeken in een
Klarenbeekse schuur. Zeven uur in de avond. De quiz is begonnen. De kippen zijn al
op stok, maar de Wiesneuzen wordt beziggehouden door vragen over de omgeving.
Wie is toch dat broertje van Jesse? En wie is de broer van Mees? Ook is het goed
om te weten dat appelstroop en brooddeeg samen maar €1,64 is, voor als je ooit
krap bij kas zit.
Terwijl het lied Boer, wat zeg je van mijn kippen instrumentaal op de
achtergrond klinkt, verspreidt het team zich door de zandwegen van Klarenbeek. Een
proeverij in de Pijnappel, een concert in de Kerk; Klarenbeek stroomt vol met
strijdende Wiesneuzen. Op zoek naar vier dezelfde kaarten en de vrijwilliger van het
jaar. Een groepsgevoel is duidelijk merkbaar en na vanavond zal het dorp hechter
zijn dan ooit. Dit hadden de Klarenbekers in 1818 niet durven dromen. Tweehonderd
jaar Klarenbeek vol kunst, kultuur en koeien. Alles in de buurt van de kopermolen
van familie Krepel. Wat een kennis wordt er opgedaan; de hoofden stromen over.
Misschien nog even langs de huisarts rijden?
Ach, met lauwe koffie, dood bier en gemiddeld honderdvierendertig
zweetdruppels per persoon, redden alle teams het tot het bittere eind. En nu is het
stil. Met een wapenstilstand wachten achtendertig teams op de uitslag.

13 De wiese Kolkmannen en vrouwen
Chaos in Klarenbeek tijdens 1e Wiesneuzen Kwis
KLARENBEEK – Op 21 september was de 1e Klarenbeekse Wiesneuzenkwis. In totaal waren er 38 teams in touw om de 100 vragen en opdrachten te beantwoorden. Er waren diverse categorieën waarover vragen werden gesteld en diverse opdrachten moesten worden uitgevoerd.
Carnavals kleding, LP covers herkennen, wie is de bekendste Klarenbeker, welke herdenkingsboom staat in Klarenbeek, herken de bruggen, wiskundige formules, diverse merken trekkers, spreekwoorden herkenen, welke vlucht met nummer 150 komt tussen 22.00u en 23.00u over Klarenbeek heen gevlogen en waarom kwam de koning naar Klarenbeek in 18 zoveel? … zo maar een paar dingen die voorbij kwamen tijden de Wiesneuzenkwis 2018 in Klarenbeek.
De antwoorden konden op allerlei manieren gevonden worden. Eigen kennis, google, websites, naslagwerken en ouderwets op pad gaan door het dorp om de antwoorden te vinden. Ondanks het onstuimige weer kwamen vele Klarenbekers elkaar tegen en stiekem werden er wat antwoorden en vragen uitgewisseld. De hervormde kerk moest bezocht worden om de nodige muzikale vragen te beantwoorden. Ook moest er geproefd worden bij restaurant Pijnappel. Voor € 1,64 moest er iets gekocht worden bij Plus Imanse (koffiefilters) en zo waren er nog veel meer opdrachten waarvoor men het dorp in moest.
Vele teams waren op pad en er werd in menig Klarenbeeks huishouden druk gepuzzeld en overlegd. Al met al een geweldige avond en een zeer geslaagde wiesneuzen Kwis! Volgend jaar weer? En natuurlijk weer met als winnaar ‘de Wieze Kolkmannen en vrouwen’ !

24 Einstein
Wat geweldig was deze avond , de wiesneusen kwis.
We waren echt een team , samenhorigheids gevoel stond hier boven aan . Maar ook de stres was voelbaar. Ook zijn we veel wijzer geworden van vele moeilijke vragen en opdrachten.
Maar ook hebben we veel gelachen.
Wat was deze avond een top punt van creativiteit .
Organisaties bedankt voor dit vele werk wat jullie voor deze wiesneusen kwis hebben gedaan .
Spannend wie er gaat winnen ?
Dat horen we 12 oktober in de MFC, wat natuurlijk weer een gezellige avond zal worden.
Wat ons betreft op naar volgend jaar .

27 Lariekoek
Op vrijdag 21 september vond in Klarenbeek de 1e Wiesneuzenkwis plaats. Het idee hiervoor was afkomstig uit Brabant en is hier door een paar ondernemers enthousiast opgepakt. De voorbereidingen waren al maanden in volle gang. Tot 1 september viel het aantal teams dat zich ingeschreven had tegen maar zoals verwacht kwam de inschrijving vlak voor de sluitingsdatum toch goed op gang. Meer dan 35 teams schreven zich uiteindelijk in. Dit betekende meer dan 300 deelnemers en dat voor zo’n kleine gemeente! Dit laat weer zien hoe actief Klarenbeek is! Op de avond zelf was het stil in Klarenbeek, het regende en onweerde. Alle teams hadden een eigen plek van waaruit ze de hele avond druk bezig waren de vragen te beantwoorden. Maar ze konden niet rustig binnenblijven want ze moesten er ook op uit om opdrachten uit te voeren. Het leukste van de avond was het maken van een kunstwerk van een stuk hout. Met team Lariekoek hebben we een superleuke avond gehad en we kijken nu al uit naar de prijsuitreiking op 12 oktober!

36 Ballonclub
“1 euro 64, 1 euro 64, wat is 1 euro en 64 cent?” Hysterisch kwamen tientallen Klarenbekers vrijdag 21 september PLUS Imanse binnen gestormd om de vraag ‘Ga naar PLUS Imanse en haal voor precies 1,64 boodschappen en plak het bonnetje hieronder’ te beantwoorden.
Heel Klarenbeek was deze derde vrijdag van september fanatiek bezig om de lijst met 100 vragen, verzonnen door de organisatie van dé Dorpskwis van Klarenbeek, af te werken. De bedoeling van de Kwis is simpel: probeer vanaf 19.00 zoveel mogelijk vragen correct te beantwoorden en lever deze om 23.30 weer in. Het winnende team mag niet alleen een jaar lang roepen dat ze de grootste ‘wiesneuzen’ van Klarenbeek zijn maar mag ook sjeik dineren bij restaurant Pijnappel. Daarnaast mogen ze ook de befaamde wisselbeker in ontvangst nemen. Om de vragen te beantwoorden moeten de deelnemers niet alleen kennis hebben van de geschiedenis van Klarenbeek en maar ook algemene kennis. Daarnaast zijn er ook veel doe-vragen die ervoor zorgen dat de Klarenbekers ’s avonds niet alleen met zijn allen om de keukentafel moeten zitten maar ook te vinden zijn bij de proeverij in Pijnappel en de Protestantse kerk om de muziekkennis te testen. Naast dat dit enorm gezellige evenement ervoor zorgt dat mannen van middelbare leeftijd fanatiek staan te kwartetten, zorgt het er ook voor dat generaties met elkaar samen moeten werken om te winnen. Moge de grootste ‘wiesneuzen’ winnen!

31, Happy Birthday
Waartoe een wiesneuzenkwis al niet kan leiden…
Wat een hele gewone verjaardag leek te worden, verliep ineens toch wat anders. Of eigenlijk, heel anders. Want niet alleen hadden wij onze verjaardag op 21 september gepland, ook de Wiesneuzenkwis stond die avond op de planning. De Wies…wat?! Ja, de Wiesneuzenkwis. Nog nooit van gehoord en geen idee hebbende wat het was, gaven wij ons, na even googlen, op als Team Happy Birthday, samen met onze visite. Vol enthousiasme (en toen nog vol onwetendheid).
Eenmaal bij elkaar (met amper de taart achter de kiezen) gingen we van start… En een ding werd snel duidelijk: even ‘een paar vragen beantwoorden’ werd al snel EEN GROTE CHAOS. Bloedfanatiek ging iedereen van start; taken en opdrachten werden uitgedeeld en er kwamen talenten naar boven zoals we die nog nooit hadden gezien. Volwassen mannen die vol overgave kaartenhuizen bouwden, hulplijnen die werden ingeschakeld alsof het niets was, een zusje die in haar hele leven nog nooit zoveel kwartet heeft gespeeld als vandaag, een bloedserieuze trekkerlogo-ontcijferende-zwager, een vader die de hele avond hout bewerkte als een ware Theo Jans en alsof dat nog niet genoeg was… ging de deurbel.
Als deelnemers van de quiz zaten we ineens zelf MIDDEN in het spel. Andere wiesneuzen kwamen van alle kanten het huis binnen met cadeaus en foto’s werden geschoten alsof we ware sterren waren. De cadeau’s bleven maar komen. Wat een feest! Dus of we nu winnen of niet, wij hebben sowieso prijs!

5 De Buitinks
Een dorp vol “wiesneuzen”
Na maandenlange voorbereiding van de organisatie is het eindelijk zo ver. Heel Klarenbeek was afgelopen vrijdag in rep en roer. Vrienden, families, buren en kennissen, iedereen was opgetrommeld om een zo divers mogelijk team te vormen. Maar liefst 38 teams hebben zich aangemeld voor de nu al meest besproken kwis van Klarenbeek. Om klokslag 7 uur startte de kwis, de teamleiders gewapend met een volle boodschappentas van de Plus sprinten zo snel mogelijk naar de andere team leden toe om zo snel mogelijk te starten. De vragen gingen hoofdzakelijk over bekende mensen, plekken en gebeurtenissen in Klarenbeek. Daarnaast waren er ook veel opdrachten die uitgevoerd moesten worden. Zo moest onder andere het gehele team in carnavalskleding op de foto en was er een proeverij bij restaurant Pijnappel in Klarenbeek, ook werd een jarige tweeling verrast met van allerlei cadeaus
Dit alles zorgde voor hilariteit alom.
Om klokslag half 12 werden alle antwoorden ingeleverd en is het vol spanning afwachten op de prijsuitreiking op 12 oktober in het MFC
De organisatie kan terug kijken op een ze er geslaagde avond!

14 Dalktons
Vreemde taferelen in Klarenbeek?
Wie op vrijdagavond 21 september in Klarenbeek is geweest, heeft zeer waarschijnlijk vreemde taferelen waargenomen. Groepen mensen die voorzien van allerlei attributen op zoek waren naar namen op huizen, gekken plekken in het dorp en met cadeaus de jarige tweeling zochten. Kort onderzoek liet zien dat er niets vreemds in het drinkwater heeft gezeten, maar dat het hele dorp in de ban was van de eerste Klarenbeekse dorpsquiz, genaamd de ‘Wiesneuzenkwis’! Nadat om 19 uur het startschot werd gegeven, gingen alle teamcaptains met een echte originele Klarenbeekse quiztas op pad. Opdrachten, ingewikkelde en eenvoudige vragen over het dorp, de bewoners en alle verenigingen en ondernemers. Alle categorieën kwamen voorbij.
Een kleine groep Klarenbekers, diverse sponsoren hebben samen een fantastisch boekwerk met vragen in elkaar gezet. Waar in de voorliggende weken al kleine hints werden gegeven, was het deze avond dan eindelijk zover. Hectiek en hilariteit en vergeet ook niet de stress want tijd was de grote vijand deze avond. En streng was de jury ook, niet het juiste formulier of niet op tijd… dan gaat de deur gewoon dicht. Net op tijd werden de boekwerken ingeleverd. We gaan er vanuit dat een nieuwe traditie is geboren, want het was een groot succes! Wie de grote ‘wiesneuze’ gaat worden, is nog even spannend. Niet eerder dan 12 oktober 2018 wordt de winnaar van deze avond bekend gemaakt. Iedereen is van harte welkom in het MFC deze avond.

37 KK’tjes
Eerste Wiesneuzenkwis daverend succes!
Het kon ook niet anders met zo’n top organisatie team. De eerste editie van de Wiesneuzenkwis in Klarenbeek kon niet beter. Al maanden werden er al allerlei stille en minder stille hints gegeven op bijvoorbeeld de vakantiespeelweek en bij Imanse. Op vrijdagavond 21 september stipt om 19.00 uur stonden de teamcaptains klaar om de tas met inhoud mee te nemen. In het dorp moesten diverse opdrachten gemaakt en gedaan worden. Bij restaurant Pijnappel werd geproefd en bij de Hervormde kerk moesten liedjes van het orgel geraden worden. Ondertussen werd er druk geruild om kwartetten te kunnen krijgen. Stipt om 23.30 uur werd alles ingeleverd. Het winnende team gaat ervandoor met een etentje bij Pijnappel. Tot de feestavond van 12 oktober is het in spanning wachten…

6 De Lorks
Wie is de grootste wiesneus?!
21 September, even voor zevenen, loopt de kantine van het MFC in Klarenbeek vol. Zo’n 38 gespannen teamcaptains staan klaar om met hun team zich te storten op 100 opdrachten en vragen.
Daarna is het stil in de straten. Zo’n 15 personen per team zitten bij elkaar. Ze buigen zich over vragen die met het dorp te maken hebben, algemene vragen doen creatieve opdrachten. Zo moeten ze er achter te komen welke klarenbeekse gezinsleden er op de foto staan, welke handbalspeelsters 4 maal een wk hebben gespeeld.
Bloed, zweet en tranen kwamen er aan te pas om alle antwoorden te vinden. De uitslag van de quiz wordt later bekend. 12 Oktober is er een feestavond in het MFC waar de uitslag bekend zal worden. De spanning blijf hoog tot die tijd!

34 Buitinken
Jongens, kom we doen mee met deze kwiss?
Zo begon het afgelopen weken tussen onze families…
Wiesneus dat je er rond loopt?! Dat is het motto van vanavond. Al enkele weken zijn de
klarenbeekers al druk bezig met het verzamelen van ondergrondse hints en tips die via facebook
worden gegeven. Maar ook steken de dorpenlingen elkaar aan met voorsprongen en stiekeme foto’s.
Het zal een spannende, actieve, voor jong en oud, spectaculaire avond te worden… en dan is het
zover! DE avond is aangebroken, het eerste wat de teamcaptains krijgen is ‘deo’ op hun hand
gespoten met de vraag: welke geur is het, en van welk merk? Tja… dat moet je maar net weten! De
hele avond wordt vervolgd door geniale vragen waarmee ze onze hele familie door google laten
varen. Maar deze avond moeten de team leden ook richting pijnappel om een hapje te proeven, naar
het MFC om een mummiepak te maken. Tussendoor krijgen de captains via de WhatsApp nog meer
vragen waarmee we flink de kast op worden gejaagd. Tijdens deze appjes komt de organisatie ook
nog voor een fotomoment, kort gezegd: HET KAN NIET GEKKER!!

9 Hoofdweg 74 en Co 
Hectiek in Klarenbeek
Heel Klarenbeek zat op vrijdagavond 21 september op het puntje van haar stoel. De eerste echte
Klarenbeekse dorpskwis ‘de Wiesneuzenkwis’ ging van start.
Familie, vrienden en kennissen zijn opgetrommeld en zitten al voor 19.00 u klaar, in afwachting van
de teamcaptain die het kwisboek bij het MFC op mag halen.
Drinken, snacks, kladblokken en vooral een dosis humor en energie staan paraat.
Vol enthousiasme is team Hoofdweg74&co aan de kwis begonnen, taken zijn verdeeld en al snel zijn
de eerste vragen beantwoord. De vragen gaan over diverse onderwerpen en gelukkig zijn we goed
vertegenwoordigd, van jong tot oud, van sportief tot muzikaal.
Gelukkig hadden wij fijnproever Bob, hij reisde af naar restaurant Pijnappel om van 15 gerechten te
proeven en te herkennen! Het was een strijd om er te komen, doordat er op de gang van Pijnappel
druk gedeald (?) werd met kwartet kaartjes.
Om 21.15 uur hebben we een time out, even de stand van zaken opmaken, welke opdrachten
hebben we al beantwoord, welke nog niet…. De teamcaptain heeft de touwtjes strak in de handen!
Af en toe hoor je een zeldzame stilte en kun je door het hele huis een speld horen vallen.
De ‘ingewikkelde’ opdracht wordt verdeeld en het vertrek naar het MFC staat gepland… het
resultaat… een gemummificeerd teamlid… hilarisch!
De tijd begint te tikken…tijd voor de teamfoto en een paar laatste vragen… op naar de feestavond en
wie weet… is team Hoofdweg74&co wel Master Wiesneus!

21 Klarenbeek zuid 2.0 en Fred en Wilma
Fanatieke Klarenbekers strijden om wiesneuzenbokaal 2018
Afgelopen vrijdagavond 21 september was de spanning te snijden in Klarenbeek. Wel 38 teams
hadden zich opgegeven om te strijden voor de Wiesneuzenbokaal 2018. Om 19.00 uur werd via de
captaingroepsapp het startsein verzonden door de organisatie. Het MFC was volgestroomd met
captains die de kwisvragen mochten halen om vervolgens als een speer richting eigen team te
vertrekken. Naast het beantwoorden van 100 kwisvragen werd er gedurende de avond fanatiek
onderhandeld om kwartetten, houtkunstwerken gemaakt, kaartenhuizen gebouwd, verjaardag
bezoekje afgelegd, teamfoto’s gemaakt, concert beluisterd in de Nederlands Hervormde kerk,
boodschappen gedaan bij Plus Imanse. De historische kennis bleek nog niet helemaal weggezakt of
is in ieder geval weer flink opgefrist, want de antwoorden vlogen over de tafel. Klarenbekers
blijken dus fanatieke spelletjes spelers. Een spelavond vol plezier en zeker voor herhaling vatbaar!
Ook benieuwd welk team er gewonnen heeft. Kom dan ook op 12 oktober naar het MFC. Chapeau
voor de organisatie die al maanden met de voorbereiding bezig is geweest.

3 Vies Wies
HEEL VEEL WIESNEUZEN IN KLARENBEEK
Vrijdag avond 21 september was ieder elkaar te wies af in Klarenbeek. Het sociale dorp wat zo actief
is en samenwerkt met elkaar deed dat nu eens niet!
Maar liefst 38 teams dachten allemaal te weten wat er in het heden en verleden is en was gebeurd in
Klarenbeek. Maar dat was nog een beste klus. Het dorp liep leeg, foto’s werden gemaakt, liedjes
gespeeld, proeverrij , kunstwerken werden gemaakt en alle boeken werden tot de laatste letters
uitgelezen. Niet te vergeten : maak een foto van je team in carnavals outfit, bouw een kaartenhuis en
regel een identiek cadeau voor een tweeling.
Hoe wies is het wieste team?
De kwis is anderhalf uur onderweg , vele vragen zijn al beantwoord, de moeilijkste blijven nog even
liggen. Er komt een app binnen, een nieuwe opdracht. Twee personen moeten zich melden met
toiletpapier voor een ingewikkelde opdracht. De teams gaan verder . Wat fijn toch dat er internet is,
maar ja, hoe vind je informatie over het jaar 1732? De teams hadden elkaar toch nog nodig, de
teams moesten kaarten wisselen om een kwartet te krijgen. Het bleek snel geregeld te zijn, een
samenkomst bij Pijnappel. Een ouderwetse ruilbeurs was in korte tijd opgezet. Het nadert 23.30
uur, alles moet ingeleverd zijn. Zweetdruppels vloeien voor de laatste lastige vragen. De klok slaat
23.30 uur…..welk team mag zich de beste wiesneuzen van 2018 noemen van het levendige
Klarenbeek? Klarenbeek werkt weer samen….

2 Happy Hafkampers
De wiesneuzemkwis in Klarenbeek. Tja wat kunnen we er over zeggen. Bloed zweet tranen en een aantal natte broeken. De grootste wijsneus van de familie komt naar boven. Jong en oud vullen elkaar goed aan. De opdrachten zijn hilarisch en vindingrijk. Heel het dorp loopt uit en op straat worden kwartetjes gevormd. Er wordt geproefd, gezongen in de kerk en in het noodweer buiten geteld hoeveel reclame borden er langs het voetbalveld hangen. Na mate de avond vorderd is de spanning en stress voelbaar. Er wordt gepuft gekreund. Ineens ontstaat er carnaval in de woonkamer en de tantes ontpoppen zich tot ware artiesten onder de naam Happy Hafkampers met de nieuwe versie van Boer wat zeg je van mijn kippen. De oude garde is heel blij met alle oude bewaarde boekjes die op zolder lagen te verstoffen en van elende uitelkaar vallen. En jonge versie vergrijpt zich aan Wikipedia en Google. Hulplijnen worden inschakeld en de tijd begint te dingen. Nog gauw even oppoppen tot mummie om het grote boek van DE quiz in te leveren. Het was gezellig en gaat de familie boeken in als een avond om nooit te vergeten.

16 Tamme Wieskneuzen
De zenuwen gierden door de lijven van vele Klarenbekers op vrijdagavond 21 september. Eindelijk was het zover, de Wiesneuzenkwis. Maar liefst 38 teams met in totaal zo’n 450 fanatieke ‘Klarenbekers’ namen deel aan deze quiz. Elk team werd vertegenwoordigd door een teamcaptain, waarvan al velen voor 19.00 uur (de aanvang van de quiz) bij het MFC in de rij stonden om het quizboek en alle toebehoren in ontvangst te nemen.
Met laptops, diverse geschiedenisboeken en hulplijnen in de aanslag zaten alle teams vol verwachting te wachten op de vragen en opdrachten die iedereen deze avond te wachten stonden. Het quizboek telde maar liefst 43 pagina’s met zeer diverse opdrachten, van geschiedenis- en sportvragen tot doe-opdrachten. Vele mensen fietsten of reden met de auto deze avond door Klarenbeek om de antwoorden op de verschillende vragen in het dorp te vinden. Het was ook een zeer actieve avond waarbij de deelnemers erop uit werden gestuurd in het dorp, bijvoorbeeld naar restaurant Pijnappel voor een proeverij of naar de NH kerk voor een concert. Kortom; een zeer gevarieerde quiz, voor ieder wat wils!
De laatste quizboeken werden op het nippertje samen met het houtkunstwerk, vlak voor 23.30 uur ingeleverd bij het MFC. Een zeer geslaagde avond en dus een zeer succesvolle eerste editie van de Wiesneuzenkwis. De uitslag van de quiz laat nog even op zich wachten. Deze wordt bekend gemaakt op vrijdagavond 12 oktober (20.00 uur) in het MFC.

23 De Betweters
Wij zijn deze avond begonnen met 14 personen. Hoe hebben wij dit aangepakt? Wij hebben eerst de vragen uitgesplitst en deze verdeeld onder de teamleden. We zitten in het huis van Martin en Margreet Jansen waar in elke kamer iemand bezig is met opdrachten, het is verschrikkelijk hectisch in dit huis, en er zijn verhitte discussies. Gelukkig is er ook nog tijd voor een lekker drankje en iets voor de inwendig mens Haha. Er zijn een aantal vragen waar echt niemand uit komt dus die gaan we maar gokken ofzo.
Team creatief heeft zich bezig gehouden met het kleuren,puzzels, muziek en het kaartenhuis wat we vaak over hebben gedaan. Gelukkig hebben we iemand in ons team die de noten kan lezen en die de muziek vragen voor haar rekening neemt.
De jongens zijn druk met voetbal en sportfragmenten terug kijken om zo de sportvragen te beantwoorden.
Ook hebben wij een buiten ploeg die als een gek door klarenbeek fietst. Helaas konden wij niet meer toe aan het kwartet spel. Het is nu kwart voor 11 en de paniek slaat langzaam toe. Bennie raakt inpaniek en wij zijn een paar bladzijden kwijt. Maar we zijn een minuut verder en we hebben ze weer. Nu gaan we bij elkaar zitten om toch nog de laatste vragen te kunnen oplossen. De sfeer word een klein beetje er niet beter op want de discussies lopen hoog op. We moeten ons nu langzaam gaan verkleden. Wij hopen dat jullie onze foto en her verslag erg leuk gaan vinden. Wij hebben zeker een hele leuke avond gehad en we gaan NATUURLIJK VOOR DE WINST! Lieve groet team de betweters.

1 Weet Nie
Al maanden ging het gesprek in Klarenbeek nergens anders meer over. Of je nu bij de plaatselijke
kapper in de stoel zat, aan het sporten was in het MFC of de wekelijkse boodschappen bij Plus
Imanse aan het inkopen was, overal hoorde je de Wiesneuzen Kwis voorbij komen. En niet alleen
hóórde je dingen over de Wiesneuzen Kwis, ook zag je in aanloop naar de spelavond diverse
mogelijke hints voorbij komen op Facebook of in het dorp. De eerste editie van deze dorpskwis was
daarom al bij voorbaat een succes.
Op vrijdagavond 21 september was het dan eindelijk zover. Ondanks het regenachtige weer
verzamelde alle teamcaptains zich vanaf 19.00 uur bij het MFC om het officiële Kwisboek op te halen.
Vanaf dat moment kon het spel van start gaan. Met een goed gevulde tas en een ongekend
fanatisme keerde de teamcaptains richting hun teams om vervolgens samen alle registers open te
trekken over Klarenbeek. Het invullen van de vragen was nog geen eitje, ondanks dat de meeste
deelnemers wel uit Klarenbeek komen. Er werd hevig gezocht op laptops, in oude krantenknipsels, in
clubboeken en overlegd met andere Klarenbekers. Ondertussen moesten er ook nog hilarische
opdrachten worden uitgevoerd in het dorp. Al met al was het een erg gezellig avond voor jong en
oud, waar de kennis over Klarenbeek op de proef gesteld werd. Over een aantal weken zal de
winnaar bekent worden gemaakt in het MFC tijdens een heuse feestavond. Wij, als team 1, kijken
hier natuurlijk naar uit!

12 Noord- West Klarenbeek
Het begon als een grap……maar het werd toch echt een serieuze zaak!
Op vrijdag 22 september j.l. was het eindelijk tijd voor de Wiesneuzenkwis. Al enige tijd was het dorpje Klarenbeek in de ban van deze kwis.
Op meerdere manieren werden er hints en suggesties door gegeven, maar niemand wist wat er mee te doen.
De zogeheten Teamcaptain kwam zo snel hij kon terug met een tas vol eigenaardigheden en het grote boek.
Binnen no time was de chaos compleet en adrenaline gierde door de aderen. Toch ontstonden er na even vanzelf teams die samen aan de slag gingen.
Veel vragen konden we met elkaar oplossen, maar ook voor velen hadden we diverse hulplijnen nodig! Op pad in weer en wind, naar het MFC, door het dorp en zelfs naar de kerk. Nog even de schuur in voor een kunstproject, de zolder op voor de carnavalsoutfits en zo meer……
Langzamerhand werden steeds meer vragen opgelost maar bleven de meest lastige over. Wat een strijd, zeker de vragen die juist niet over Klarenbeek gingen vielen ons zwaar.
Maar zowaar…..na ruim 4 uren zwoegen, en toch veel gezelligheid was hij dan daar!!! Een volledig ingevuld Wiesneuzenkwisboek! Tadaaaaa!
Wij kijken er naar uit om 12 oktober de beker in ontvangst te nemen!

18 Wiesneuzen PC Hoofdweg
Schuur omgebouwd tot hoofdkwartier voor Dorpskwis.
Dat Klarenbekers wel in zijn voor gezamenlijke activiteiten en enige competitie is bekend. Dat er
steeds weer nieuwe initiatieven zijn bleek ook nu weer: de Wiesneuzenkwis werd voor het eerst
georganiseerd door een enthousiast team van tien dorpsgenoten. Weken van te voren werden er
hints gegeven op facebook. De kwiskoorts nam langzaam bezit van het dorp.
Het bier, fris en de hapjes stonden klaar. Na veel voorbereiding was het vrijdag 21 september zover.
Jong en oud van de Hoofdweg Klarenbeek kwamen bij elkaar voor de Wiesneuzenkwis. De
teamleider haalde stipt om 19:00 uur het kwisboek op bij het MFC in Klarenbeek. De 100 kwisvragen
en –opdrachten werden verdeeld onder de verschillende teamleden.
Door weer en wind gingen de padvinders op weg om de opdrachten te voltooien. Van een kleine
boodschap bij Plus Imanse tot aan een proeverij bij Restaurant Pijnappel, onze jonge padvinders was
niets te veel.
De computernerds in het hoofdkwartier waren online op zoek naar feitjes over Klarenbeek en
omstreken, natuurkundige formules en locaties van beroemde gebouwen. Niet alleen het internet
werd geraadpleegd. Diverse oude boeken werden uit kasten getrokken en families en vrienden
werden ingeschakeld.
De creatievelingen binnen het team waren verantwoordelijk voor het oplossen van woordzoekers,
het vinden van spreekwoorden binnen een afbeelding en het bespelen van verschillende
instrumenten.
De kwis werd afgesloten met een groepsfoto in carnavalskleding, want Carnaval hoort er natuurlijk
bij in Klarenbeek. Dank aan de organisatie voor het opzetten van deze leuke en leerzame Dorpskwis.

17 Het Gietelseveld
De wiesneuzen kwis van Klarenbeek
Vijf over zeven.
De koffie staat klaar. Iedereen zet zich schrap.
Honderd vragen in een nette stapel.
Veertien boeren, denkers, weeters en bedweeters.
Allemaal gespitst op de overwinning.
Maar ja eerst de vragen beantwoorden.
Het nette stapeltje wordt al snel tot losse bladen.
Ieder neemt een deel voor zijn rekening.
Er wordt geruild en doorgeschoven
Sport, oh dat weet jij wel.! En zo maar door.
Opeens is iedereen spreekwoorden en gezegden aan het opnoemen.
Er wordt fluit gespeeld.
Die carnavals foto, die zit ons best dwars.
Natuurkundige formules, jee wat moeten we daar mee.
Alle computer en telefoons zijn druk.
Ze breken hun geheugen om Jaartallen te zoeken en teksten te lezen.
Dan moet Carla snel naar de Plus. Een boodschap doen voor € 1,64.
Zo nu en dan is het stil. Iedereen denkt en leest.
Anderen gaan muziek luisteren in de kerk
Naar Pijnappel om een opdracht op te halen.
En ja hoor weer op weg om een tweeling te feliciteren. Hoe hebben ze dit kunnen bedenken.
Opwinding alom en dan gaat het ook nog onweren. Niet een klein beetje. Het hoost.
Dan kleurpotloden gezocht. Door de regen en ja hoor gevonden.
Ondertussen wordt voor een borrel gezorgd. Appel/perensap uit eigen tuin ontbreekt niet.
De stemming stijgt.!
Steeds maar weer opdrachten.
Voor ons was het genieten.
Het heeft zeker bijgedragen aan de gemeenschapszin van de Klarenbeekers.
Nu heeft de Jury nog de lastige taak om de winnaar te benoemen.
Wij hebben genoten.

29 KVS Kanjes van de Speelweek
KLARENBEEK – Wat hebben Einstein en Lariekoek met elkaar te maken? Het zijn zomaar wat namen
van teams die vrijdag 21 september tegen elkaar streden tijdens de allereerste Wiesneuzenkwis, een
hilarisch spel waar 100 vragen beantwoord moesten worden en dat allemaal binnen een tijd van 4,5
uur. Wat dacht je van een kaartenhuis bouwen? Ingrediënten proeven bij restaurant Pijnappel?
Liedjes raden in het Boshuis? Of achterhalen wie de Kroeperd van Klarenbeek werd genoemd?
Zomaar een greep uit alle vragen die beantwoord moesten worden. Er werd hard gespeurd op
internet, boeken werden verslonden en zelfs familieleden werden als hulplijn ingezet. Het team die
de meeste vragen goed beantwoord heeft, mogen zich een jaar lang de beste Wiesneuzen van
Klarenbeek noemen.

32, Superspeurneuzen 4.5
“Klarenbeek in rep en roer”
Vrijdagavond 21 september was het in Klarenbeek een gezellige stressboel.
Dit omdat 38 teams van tussen de 10 en 15 personen druk bezig waren om de overwinning van de
Wiesneuzenkwis binnen te slepen. Alle teams kregen om 19.00 een kwisboek uitgereikt, waar ze
mee aan de slag konden. Er waren honderd vragen die opgelost moesten worden.
Er waren vele vragen over Klarenbeekse personen, bedrijven, families enz. Alle mogelijkheden
werden benut om de antwoorden te vinden. Bellen, op het internet speuren, appen, skypen, rond
rennen, fietsen, diverse oude boeken afstoffen en verder alles wat je maar kunt bedenken. Ook
waren er een aantal doe opdrachten, zoals bijvoorbeeld proeverij, een muziek opdracht in een
kerkgebouw, een houtsculptuur maken, een mooie foto maken van het team in carnavalskleding,
kwartetten door heel Klarenbeek met de verschillende teams, een nummer spelen op een
muziekinstrument en een” ingewikkelde” opdracht in het MFC. Het is natuurlijk voor de hand liggend
dat vele wiesneuzen iets minder wies waren dan gedacht. Ook kwamen er in de loop van de avond
nog diverse opdrachten binnen via de app om de stress in de verschillende hoofdkwartieren nog wat
op te voeren. Er werden de hele avond ook vele wiesneuzen gespot die door Klarenbeek dwaalden
om de vele antwoorden te vinden. Daarnaast werd de algemene kennis nog flink op de proef gesteld.
Voor 23.30 moesten alle kwisboeken met de antwoorden worden ingeleverd. De uitslag volgt op
vrijdagavond 12 oktober in het MFC tijdens een feestavond.

4 De BRILjantjes
KLARENBEEK IN REP EN ROER
Heb jij vrijdagavond 21 september 2018 al geblokt in je agenda? Deze vraag werd door de organisatie van de Wiesneuzenkwis Klarenbeek gesteld op facebook. Als snel werd er door een paar fanatiekelingen een groepsapp aangemaakt: Wie doet er allemaal mee? Weet je nog iemand die mee wil doen? Ja maar, wat is het dan, wat moeten we allemaal doen? Vooruit we doen gewoon mee. En toen nog een ludieke team naam bedenken. Al snel kwamen we uit op de ‘briljantjes’. De groep wordt steeds groter, en na mate de datum vorderde worden we steeds zenuwachtiger.
Eindelijk is het vrijdag 21 september. Het team is om half 7 aan de duizendblad. De fanatiekeling komt in sportkleding, de drukke mama onder ons komt in pyjama zodat ze nadien direct naar bed kan, en de ander komt in motorpak om het hele dorp door te rijden op zijn motor. Om 7uur melden we ons in het MFC en dan kan de wiesneuzenkwis starten. Iedereen duikt in de vragen en al gauw zijn alle vragen beantwoord. We heten niet voor niets de briljantjes. Wat enorm leuk, om dan uiteindelijk ook beloond te worden voor de inzet. De 1e prijs voor de ‘briljantjes’.

8 Team 35+43
Wiesneuzenquizteam kookt over van enthousiasme
Zomaar een vrijdag tegen zevenen, gezinswoning, hartje Klarenbeek. Teamleden druppelen binnen, de teamcaptain is al onderweg naar het MFC in Klarenbeek om het wiesneuzen-quizboek op te halen. Bij terugkomst kookt het team van enthousiasme. Kopjes koffie worden koud en de imense voorraad appeltaart en andere hartigheden blijft onaangeroerd in de keuken staan. Het grote planboard wordt besproken en bladen worden uitgedeeld. Hilariteit alom bij het aanschouwen van de vragen. Wat hebben ze ons aangedaan. Allerlei bronnen worden geraadpleegd. Whatsapp, Google Streetview, plaatjesalbums, kadastrale kaarten, afbeeldingen op google, je kunt het bij god niet bedenken of het is gebruikt door het wiesneuzenteam. De sfeer blijft optimaal, al steekt de een de ander de loef aan met nog een unieker en origineler antwoord. Nooitgedacht dat de kennis over een bord ‘Joditohama’ punten oplevert in een dorpsquiz. Tussendoor worden teamleden naar buiten gestuurd en fietsen het prachtige dorp door in een inmense onweersbui. Alle charmes worden opzijgezet om maar goed voor de dag te komen. Kinderen worden het sportveld opgestuurd om reclameborden te tellen en vrouwen met elektrische fietsen worden het dorp ingestuurd voor historische bomen. Bronnen van diverse aard komen vanavond wel erg van pas, iedereen heeft zo wel zijn stokpaardje. U begrijpt het is een fantastische eer om te mogen deelnemen aan een wiesneuzenteam. Zelfs het schrijven van dit krantenartikel kon nog even tussendoor, waarbij inspiratie genoeg voor is. U begrijpt: we doen een volgende keer zeker weer mee. Wie wil er nou niet wiesneus zijn?

11 Høkers en co
Heel Klarenbeek in rep en roer.
Veel wiesneuzen hebben het er al weken over en dan is het nu eindelijk zo ver.
Om 19:00 uur stroomde het MFC vol met zeer fanatieke captains om het kwisboek af te
halen. In bijna alle huizen begon de wiesneuzen stress. Maar niet alleen in de huizen ook in
het dorp begon de competitie. Kwartetten, proeferijen, een concert in de kerk, niets is te
veel bij de wiesneuzenkwis. Om het nog even makkelijker te maken werden er ook nog eens
opdrachten verstuurd via de whats app. Kaartenhuizen bouwen, cadeautjes rond brengen,
niets is te gek bij de wiesneuzenkwis. Wat hebben we genoten van deze avond.